Öntözőrendszerek

Az öntözés – mint a természetes csapadék kiegészítése – nélkülözhetetlen a kerti növények egyenletes, egészséges fejlődéséhez. Magyarország éghajlata száraz kontinentális, az évi csapadékmennyiség 500-700 mm. A csapadék éves eloszlása egyenetlen, nagyobb része télen esik, vagyis a növények, köztük a gyep vegetációs időszakán kívül, így ezt az örökzöldek kivételével érdemben nem tudják hasznosítani.
A kert növényállományának tetemes részét a gyep teszi ki, ennek átlagos napi csapadékigénye 3-4 mm. A természetes csapadék a pázsitfélék napi vízigényének a harmadát sem teszi ki, ráadásul a lehulló csapadék időben egyenetlenül oszlik el. Az eső kis mennyisége esik nyáron, pedig ilyenkor a hőmérséklet fokozatos emelkedésével nő a növények vízigénye.
A fenti tényezőkből egyértelműen kiderül, hogy a vegetációs időszakban kieső csapadékmennyiséget feltétlenül pótolni kell öntözéssel, ha egészséges, jól fejlődő növényekkel beültetett kertet szeretnénk.

Az öntözőrendszer előnyei

 • A rendszeres és megfelelő mennyiségű vízfelvétel hatására a növényeink gyorsabban fejlődnek, egészségesebbek, ellenállóbbak.
 • Vizet tudunk megtakarítani, mivel csak akkor öntöz, ha szükséges (kézzel állítható a kert igényeinek megfelelően).
 • Mivel pontosan ismerjük öntözőrendszerünk jellemzőit (TERV), így a kijuttatott víz mennyiségét is, előre kiszámítható az öntözés költsége.
 • Az öntözés automatizálásával működtetése nem igényel időráfordítást.
 • Az öntözőrendszer működtetése, mivel késő este vagy hajnalban zajlik, nem zavarja a kert használatát.

Tervezés

Az öntözőrendszer tervezése alapos műszaki, hidraulikai ismereteket igényel, ezért mindenképpen szakember végezze a tervek elkészítését és a kivitelezést. Az öntözőhálózat megfelelő mértezése alapvető fontosságú a minden igényt kielégítő működéshez, továbbá a terepviszonyok és az üzemeltetési körülmények is befolyásolják a kialakítását. A szakszerűen elkészített öntözőrendszer-tervvel megtakaríthatja a barkácsolt rendszer nem megfelelő működéséből eredő problémákat, többletköltségeket.
A tervezés helyszíni felméréssel kezdődik. Az ingyenes felmérés során helyszínrajtot készítünk, amin rögzítjük a terep méreteit, tereptárgyak lés a meglévő növényzet elhelyezkedését. Feltüntetjük a vízforrás, áramellátás, vezérlő lehetséges helyét. Rögzítjük a tulajdonos igényeit, az öntözendő és öntözésből kizárt területeket. Fontos, hogy a vízforrás jellemző adatait is megnézzük.
Az öntözőrendszer tervét ingyen készítjük el, ha a kivitelezést is cégünk végzi. A terv tartalmazza a vízforrás, adott esetben a szivattyú elhelyezkedését és mértezését, a szórófej kiosztást, a csővezeték nyomvonalát és méretezését, a szelepaknák pontos helyzetét. A terv elsősorban méretarányos, kézi műszaki rajz szerkesztésével készül.
Az elkészült terv alapján tételes költségvetés, műszaki leírást készítünk.

Kivitelezés

 1. Szórófejek és nyomvonal kijelölése
 2. Árokásás és csőfektetés, csőszerelés
 3. Fejcsatlakozások, szórófejek szerelése, beállítása, automata ürítőszelep beépítése
 4. A mágnesszelepek, az elosztó szerelése
 5. Csepegtető csövek fektetése
 6. A vezérlőegység felszerelése
 7. Az első üzembe helyezés

Karbantartás

A karbantartás két fő tevékenységből áll: a téli víztelenítésből és a tavaszi üzembe helyezésből.
Ősz végén az öntözése leállítása után szükséges a csőhálózat víztelenítése, mert így elkerülhetőek az elfagyásból származó károk. Legegyszerűbb módja a gravitációs ürítés, amelynek során előre beépített automata ürítőszelepeken keresztül távozik a rendszerben maradt víz. Ha ez nem megvalósítható, akkor van szükség a rendszer kompresszorral történő kifúvatására. Ilyenkor a hálózatra csatlakozott kompresszor által termelt magas nyomású levegő segítségével távolítjuk el a felesleges vizet. A víztelenítés mellett a vezérlőt is leállítjuk, de nem szükséges az áramtalanítása (így megőrzi a beállított értékeket).
Tavasszal az öntözés megkezdése előtt üzembe helyezzük a rendszert. Ez egyrészt a vezérlő bekapcsolásával kezdődik. Átnézzük a hálózatot, hogy minden leeresztő csap zárva legyen, a vízforrást is bekapcsoljuk, a szűrőt kitisztítjuk, ellenőrizzük az esőérzékelőt. Próbaöntözés során végignézzük az öntözési körök működését, ha szükséges, elvégezzük a szórófejek beállítását. Végül az évszaknak megfelelő öntözési program indításával fejezzük be munkánkat.

Garancia

A Háromtölgy 2003 Kft. Által kivitelezett öntözőrendszerek garanciális időtartama 24 hónap.